Dlaczego warto kupować warzywa obrane?
Dzięki stosowaniu warzyw obranych zyskujesz:

  • zużycie 100% produktu,
  • brak brudnych procesów,
  • zmniejszenie kosztów na energię, czas pracy i magazynowane,
  • zmniejszenie kosztów na zakup, naprawę i serwisowanie maszyn,
  • zmniejszenie kosztów na wywóz odpadów BDO - obowiązek przekazywania odpadów bio do biogazowni.

PRZYKŁAD
Obliczanie odpadu i kosztów obierania warzyw we własnym zakresie:

  • cena 100 kg ziemniaka brudnego (przyjmujemy 1 zł),
  • czyli za 100 kg ziemniaka brudnego płacimy 100 zł,
  • odpad w zależności od pory roku waha się od 33% do 50%, średnio 40%,
  • po obraniu zostaje już 40% mniej, czyli 60 kg, za które zapłaciliśmy 100 zł ,
  • to daje nam cenę ok. 1,70 zł za kilogram obranego produktu we własnym zakresie

Doliczmy do tego również:

  • prąd,
  • wodę,
  • utylizację odpadów,
  • zakup maszyn, serwisowanie ich i naprawa,
  • czynsz za pomieszczenie, w którym znajduje się obieralnia i inne opłaty

Ewidentne korzyści. Prawda? :)

Zapraszamy do kontaktu

Duuużo potasu, magnezu i witaminy C

Ziemniaki

  • ziemniak cały
  • ziemniak kulka
  • ziemniak kostka
  • ziemniak frytka
  • ziemniak plaster

Potas, fosfor, betanina i kwas foliowy

Buraki

  • burak cały
  • burak kostka
  • burak słupek/stiks
  • burak plaster falisty
  • burak plaster prosty

Sama odporność. Witamina C, błonnik, kwas foliowy

Cebula

  • cebula cała
  • cebula ćwiartka
  • cebula plaster
  • cebula kostka

Sama odporność. Witamina C, błonnik, kwas foliowy

Marchew

  • marchew cała
  • marchew kostka
  • marchew słupek/stiks
  • marchew plaster falisty/prosty
  • marchew słupek 2,4 × 2,4 mm

Sama odporność. Witamina C, błonnik, kwas foliowy

Seler

  • seler cały
  • seler kostka
  • seler słupek 2,4 × 2,4 mm

Sama odporność. Witamina C, błonnik, kwas foliowy

Por

  • por plaster

Sama odporność. Witamina C, błonnik, kwas foliowy

Kapusta

  • kapusta biała
  • kapusta czerwona
  • kapusta pekińska
  • kapusta włoska